Petitie rond Legermuseum.

In mei 2024 werden plannen bekend gemaakt die ongerustheid veroorzaakten over een belangrijk deel van het Legermuseum.  Voor de 200’ste verjaardag van België wil men de Jubelparksite grondig vernieuwen waarbij het Legermuseum heel wat ruimte zal verliezen met ook de Interbellum – W.O.2 tentoonstelling die in 2019 nog werd opgebouwd. De hal zou na 2030 terug overgedragen worden aan het War Heritage Institute maar ook daar wil men eerst onderzoeken of het project van de federale regering technisch en financieel haalbaar is. Zelfs indien voor beide aspecten positief geantwoord kan worden vragen velen zich toch af hoe zinvol dit zou zijn en zelfs of de exposities er ooit nog terug zouden keren. Experts hebben tevens grote vragen bij het verplaatsen van de duizenden objecten, ook in opslag, waaronder het enorme archief dat men bewaart en ontsluit.  

De ongerustheid over dit alles noopte verschillende organisaties een petitie (terug) op te starten die men kan vinden via de QR-code of door hier te klikken. Door op de afbeelding te klikken kan u ook de affiche downloaden (pdf, 5.2MB) indien u graag anderen attent wil maken op dit initiatief.

Hoewel we niet kunnen voorspellen hoe gegrond hun vrees is kunnen we hoe dan ook enkel toejuichen dat zoveel mogelijk burgers met een hart voor erfgoed kritisch toekijken bij een ingreep van dit formaat en belang. Hopelijk kan de petitie helpen om de nodige kritische vragen met een zo luid mogelijke stem te doen klinken.